Ljubljana – Vse je pripravljeno za začetek mednarodnega turnirja Cedevita 3×3 Ljubljana Challengerja. Za zmago na košarkarskem spektaklu se bo pomerilo šestnajst ekip, med njimi tudi pet slovenskih. Prenos vseh tekem bo moč spremljati na spletni strani KZS, boji za najvišja mesta pa bodo v prenosu na Šport TV.

CEDEVITA 3X3 LJUBLJANA CHALLENGER:
Lokacija: Kongresni trg, Ljubljana Termin: 17. in 18. avgust

Že drugo leto zapored je Ljubljano doletela čast, da gosti enega izmed 22 turnirjev FIBA Challenger. Prvi dan 3×3 košarkarskega spektakla bodo na sporedu kvalifikacije in skupinski del tekmovanja. Šest ekip bo razdeljenih v dve skupini po tri. Prvo skupino bodo sestavljale tri ekipe, ki so si vstopnico priigrale na enem izmed ti. satelit turnirjev, drugo pa tri slovenske ekipe. Desetim ekipam, ki so že uvrščene na glavni del turnirja, se bosta pridružili zmagovalni ekipi vsake izmed kvalifikacijskih skupin.
V glavnem delu turnirja bo 12 ekip razporejenih v štiri skupine. Najboljši dve moštvi iz vsake izmed skupin se bosta prebili v četrtfinale.
Prvi nosilci turnirja so košarkarji Pirana (Adin Kavgić, Gašper Ovnik, Anže Srebovt in Simon Finžgar), aktualni slovenski podprvaki in člani slovenske reprezentance. V skupini A bodo njihovi tekmeci še košarkarji Malage ter Kijeva. Skupino B sestavljajo tri neslovenske ekipe – Riga, Split in Benetke. Tretji nosilec turnirja je ekipa Ljubljane (Blaž Črešnar, Jasmin Hercegovac, Dejan Mlakar in Želimir Zagorac), aktualni slovenski državni prvak. Domačini se bodo pomerili z mongolskim Ulan Batorjem (ekipo sestavljajo člani mongolske reprezentance) in kvalifikant iz skupine A, ki jo sestavljajo Vrbas, Sarajevo in Jezero Ada. Tudi skupina D bo imela slovenski pridih. Poleg Amsterdama, članov nizozemske reprezentance, ki so nedavno svetovno prvenstvo zaključili na drugem mestu, in Beograda, bo slovensko čast branila ena izmed ekip Kranj (Aleksander Vojičić, Matic Urbas, Mensud Julević in Tomo Čajič), Maribor (Jure Ritlop, Rok Smaka, Damir Mijić in Robi Stojković) ali Semič (David Mervar, Martin Mežan, Matic Lozar in Žan Petejan). Slednje tri se bodo v kvalifikacijah pomerile za mesto na turnirju.

Poleg izjemno kakovostnega tekmovalnega dela pa bo izjemno bogat tudi spremljevalni program. Za dobro vzdušje bodo s svojimi nastopi poskrbeli raper Nipke ter plesni skupini Artifex in Ladies. V soboto bodo nov Guinnessov rekord skušali podreti člani akrobatske skupine Dunking Devils.

Turnir bo imel tudi dobrodelno noto. Pred izločilnimi boji se bodo na igrišču v središču Ljubljane predstavile ekipe v košarki na vozičkih, svoje košarkarsko znanje bodo pokazali tudi igralci z motnjami v razvoju.

Ekipi, ki se bosta uvrstili v finale turnirja v Ljubljani, si bosta priigrali nastop na turnirju Masters v madžarskem Debrecenu.
Ambasador in podpornik letošnjega Cedevita 3×3 Ljubljana Challengerja je nekdanji slovenski reprezentant Sani Bečirović.
Prenos vseh tekem bo moč spremljati na spletni strani Košarkarske zveze Slovenije, polfinalni tekmi in finale pa na programu Šport TV.
Matic Vidic, koordinator košarke 3×3 na Košarkarski zvezi Slovenije: “Drugo leto zapored nas čaka ljubljanski Challenger, kjer se bo predstavilo 16 ekip. Šest ekip se bo v petek pomerilo za dve prosti mesti na glavnem delu turnirja. V izločilne boje se bo uvrstilo osem ekip, finalista pa si bosta priborila vstopnica za turnir Masters v Debrecenu. Letošnja zasedba je izjemno pisana in močna. Piran trenutno zaseda tretje mesto na svetovni jakostni lestvici, mesto za njimi je Riga, mlada in atraktivna ekipa iz Latvije. Poleg njiju se bodo na turnirju predstavili še košarkarji Ljubljane, novi državni prvaki, ekipa Amsterdama, ki jo sestavljajo člani nizozemske reprezentance, neugodna ekipa Ulan Batorja ter veliko število ekip iz območja nekdanje Jugoslavije, kjer se igra zelo dobra košarka 3×3. Čaka nas izjemno zanimiv turnir. Upam, da nam bo letos vreme služilo, saj košarka 3×3 spada na ulice oziroma v urbano okolje. Povabil bi vse navijače, da se nam v petek in soboto pridružijo na Kongresnem trgu.”

Simon Rožnik, direktor podjetja Extrem: “Letošnji turnir Cedevita 3×3 Ljubljana Challenger je vrhunec petnajstletnega sodelovanja Košarkarske zveze Slovenije in podjetja Extrem. Verjamem, da bomo ponovno dokazali, da znamo dogodke organizirati na najvišji ravni. Tako v petek kot v soboto nas čaka pravi košarkarski spektakel. V primerjavi z dvoransko košarko ponuja košarka 3×3 izjemno kuliso centra mesta. Letos nas bo z obiskom počastil tudi Alex Sanchez, direktor košarke 3×3 pri FIBA. Poskrbeli smo za izjemno zanimiv in bogat spremljevalni program. Vse ljubitelje košarke 3×3 vabim, da se v čim večjem številu udeležijo košarkarske zabave na Kongresnem trgu.”

Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije: “Košarka 3×3 iz leta v leto pridobiva na svoji veljavi. Veseli nas dejstvo, da je FIBA prepoznala našo tradicijo, organiziranost in nenazadnje rezultate, ki jih dosegamo v tej športni panogi ter nam zaupala organizacijo dogodka kot je Challenger. Verjamem, da bomo na Kongresnem trgu spremljali kakovostno košarko, ob kateri bodo uživali tako košarkarski navdušenci kot tudi mimoidoči.”

Simon Finžgar, košarkar Pirana: “Na ta turnir se pripravljamo tako kot na vse preostale. Treninge prilagajo trenutnim poškodbam. Za nami je dolga sezona in to se nam že nekoliko pozna. Primarni cilj je uvrstitev na Masters v Debrecen, če pa bo to pomenilo končno zmago, pa še toliko boljše.”

Jasmin Hercegovac, košarkar Ljubljane: “Ekipa Ljubljane se zelo veseli sodelovanja na Cedevita 3×3 Challengerju v Ljubljani, ki je del svetovne turneje, na kateri nastopamo že vrsto let. Pričakovanja so vedno visoka, saj si želimo zmagati vsako tekmo in turnir. Trenutno smo zelo dobro pripravljeni in nimamo težav s poškodbami. V drugi del sezone vstopamo v dobri formi in z željo, da dosežemo zastavljene cilje – zmaga na svetovni turneji in ljubljanskem Challengerju. Gledamo tudi v prihodnost, proti olimpijskim igram v Tokiu.”